Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 5777 334
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-21.00 | Σάββατο: 10.00-18.00

 

Κλείνοντας φέτος τριάντα χρόνια από τη μέρα που τοποθέτησα το πρώτο μου παιδικό - βρεφικό κάθισμα σε αυτοκίνητο θεώρησα σωστό να καταθέσω όσο μπορώ μέρος από αυτήν την εμπειρία. Στα χρόνια αυτά η εξέλιξη των παιδικών-βρεφικών καθισμάτων ως προς τις κατηγορίες, τις προδιαγραφές ασφαλείας καθώς και τον τρόπο τοποθέτησης είναι τεράστια. Πώς όμως να μην είναι, αν σκεφτεί κανείς πόσο έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα και οι ταχύτητες που κινούμαστε σήμερα; 

Σκοπός, λοιπόν, του κειμένου αυτού είναι να διευκολύνει και να βοηθήσει τους νέους γονείς να επιλέξουν ένα ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ασφαλές και κατάλληλο για το παιδί τους. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν: Όλα τα παιδικά καθίσματα (μέχρι σήμερα) τοποθετούνται στα αυτοκίνητα είτε με τις ζώνες τριών σημείων είτε με το σύστημα στερέωσης Isofix που υπάρχει στο αυτοκίνητο. 

Το σύστημα στερέωσης Isofix είναι δύο μεταλλικές υποδοχές σχήματος Π που υπάρχουν στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων στο σημείο που ενώνεται η πλάτη με το κάθισμα. Υπάρχουν δύο ζευγάρια τέτοιες υποδοχές, για αριστερή και δεξιά τοποθέτηση. 

Αρκετές φορές δεν είναι ορατά απευθείας (δηλαδή δεν εξέχουν) και θα πρέπει να βάλουμε το χέρι μας στη σχισμή που υπάρχει ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα για να τα εντοπίσουμε. Σε κάποια αυτοκίνητα, αν δεν φαίνονται, σημαίνονται με υφασμάτινες ετικέτες κάθετα. Στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων οι θέσεις είναι πολύ εμφανείς. Τοποθετούνται μέσα σε πλαστικές υποδοχές που ενίοτε έχουν καπάκι που ανοιγοκλείνει. 

Σήμερα κυκλοφορούν ακόμη αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν αυτό το σύστημα στερέωσης, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να δέσουμε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο με τις ζώνες τριών σημείων. 

Δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε εάν το αυτοκίνητό σας δε διαθέτει σύστημα Isofix. Με τη ζώνη τριών σημείων και με ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ παρέχουμε στο παιδί μας πολύ μεγάλη ασφάλεια. 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς ως ενήλικοι δενόμαστε (κάποιοι εξακολουθούν να μην το κάνουν…) με τις ζώνες τριών σημείων, οι οποίες είναι φτιαγμένες να αντέχουν μεγάλες μεταβολές του φυσικού μεγέθους που λέγεται ορμή και την οποία έχει το όχημα όταν κινείται με ορισμένη ταχύτητα. Δεν θα κάνουμε όμως εδώ μάθημα φυσικής...

Επομένως, τοποθέτηση παιδικού & βρεφικού καθίσματος με ζώνες ή με βάση Isofix, για να συνεχίσουμε!

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες παιδικών καθισμάτων:
 
Η πρώτη κατηγορία ονομάζεται Group 0. Προορίζεται για παιδιά από 0 έως 13 κιλά. Τελευταία έχει εισαχθεί και το σύστημα i-size που λαμβάνει υπόψη, αντί για το βάρος, το ύψος του παιδιού. Για να το κάνουμε πιο απλό, είναι αυτό που συνήθως οι γονείς ζητάνε ως "αυγουλάκι".

Σε αυτή την κατηγορία, το κάθισμα τοποθετείται πάντα ΑΝΑΠΟΔΑ προς τη φορά των καθισμάτων του αυτοκινήτου. Το παιδικό κάθισμα τοποθετείται είτε με τις ζώνες είτε με τη βάση isofix. Αν έχετε isofix στο αυτοκίνητο προτιμήστε το, κυρίως για μεγαλύτερη ευκολία, ειδικά στην περίπτωση που διαθέτετε δίπορτο αυτοκίνητο. 

Τα παιδικά καθίσματα κατηγορίας Group 0 μπορούν να τοποθετηθούν με τη ζώνη τριών σημείων και στο κάθισμα του συνοδηγού με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι ο αερόσακος του συνοδηγού είναι απενεργοποιημένος! 

Η πλειοψηφία αυτών των καθισμάτων μπορεί να τοποθετηθεί και σε καρότσι της ίδιας εταιρείας ή ακόμη και σε μοντέλο άλλης εταιρείας. Σε γενικές γραμμές, τα καθίσματα Group 0 που δύνανται να τοποθετηθούν σε καρότσια διαφορετικών εταιρειών είναι πολύ αξιόλογα!

Μία τελευταία επισήμανση για αυτήν την κατηγορία είναι ότι, ενώ τα καθίσματα αυτά έχουν μία μόνο θέση για το μωράκι, ορισμένα μπορούν να ανακληθούν όταν είναι τοποθετημένα στο καρότσι, ενώ κάποια έχουν τη δυνατότητα ανάκλησης ακόμη και όταν είναι τοποθετημένα στο αυτοκίνητο. Αυτό είναι πολύ βολικό, για να είναι πιο ξεκούραστο το μωράκι κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών.

Η επόμενη κατηγορία παιδικού καθίσματος είναι η Group 1 και προορίζεται για παιδιά από 9 έως 18 κιλά. Κι εδώ έχουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης με ζώνη τριών σημείων ή με βάση Isofix. Το κάθισμα, ανάλογα τον τύπο, μπορεί να τοποθετηθεί είτε ανάποδα είτε σύμφωνα με τη φορά του καθίσματος του αυτοκινήτου. Στην κατηγορία αυτή το παιδί μπορεί να δεθεί με δύο τρόπους: με τη ζώνη πέντε σημείων του παιδικού καθίσματος ή με τη σύγχρονη μέθοδο του εμπρόσθιου δίσκου ή impact shield. 

Συνοψίζοντας, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας δένονται στο αυτοκίνητο με τη ζώνη ή με isofix, κοιτώντας μπροστά ή ανάποδα (πάντα σύμφωνα με τον τύπο του καθίσματος) και το παιδί δένεται είτε με τις ζώνες του καθίσματος είτε με δίσκο.

Η τελευταία, και πολύ παρεξηγημένη κατηγορία, είναι η Group 2, η οποία προορίζεται για παιδιά από 15 έως 36 κιλά. Εδώ το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στερεώνεται είτε με σύστημα isofix είτε με ιμάντες που καταλήγουν σε δύο γάντζους είτε απλά τοποθετείται στο κάθισμα και δένονται παιδί και κάθισμα μαζί.

Την αποκάλεσα παρεξηγημένη λόγω του ότι απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία έχουν πλέον άποψη, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να υποκύπτουν στη γκρίνια τους και να μην τα δένουν στο παιδικό κάθισμα αυτοκίνητου όπως επιβάλλεται! 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία τα παιδιά στο αυτοκίνητο να είναι δεμένα σε παιδικό κάθισμα μέχρι το βάρος τους να υπερβεί τα 36 κιλά. 

Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να δώσουμε στο εξής: ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, Η ΖΩΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ!

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που κατασκευάζουν παιδικά καθίσματα αυτοκίνητου σε μία προσπάθεια να μην αγοράσουν οι γονείς τρία καθίσματα αλλά δύο ή ακόμη και ένα, για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει το παιδί να κάθεται σε καθισματάκι στο αυτοκίνητο συνέπτυξαν τις τρεις κατηγορίες δημιουργώντας τις εξής: 0 έως 18 κιλά, 0 έως 25 κιλά, 0 έως 36 κιλά και 9 έως 36 κιλά. 

Κατά την προσωπική μου άποψη, η επιλογή του παιδικού καθίσματος πρέπει να γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

ΒΗΜΑ 1. Ελέγχουμε εάν το αυτοκίνητό μας έχει σύστημα isofix. 
BHMA 2. Επιλέγουμε την κατηγορία που μας ταιριάζει. 
ΒΗΜΑ 3. Επιλέγουμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που μας αρέσει και σύμφωνα με τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε. 
ΒΗΜΑ 4. Αναζητούμε το βαθμό αξιολόγησης που έχει λάβει το συγκεκριμένο κάθισμα από τους διεθνείς οργανισμούς που πιστοποιούν την ασφάλεια των παιδικών καθισμάτων.

Μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές:
 
• Ας κάνουμε την οικονομική μας υπέρβαση στο παιδικό κάθισμα εξοικονομώντας χρήματα από κάτι άλλο.
• Μην παραχωρούμε στους παππούδες πιο φθηνό κάθισμα για τα παιδιά από το δικό μας. Πρέπει να είναι εξίσου καλό ή και καλύτερο από το δικό μας.
• ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ. Το χειρότερο ποιοτικά παιδικό κάθισμα για το αυτοκίνητο είναι προτιμότερο από την αγκαλιά μας. 

Νίκος Αποσκίτης
Διευθυντής πωλήσεων και μπαμπάς 3 παιδιών

 

Δείτε όλα μας τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ανά κατηγορία εδώ.