Δωρεάν Μεταφορικά Για Αγορές Άνω Των 39€!
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 5777 334

Οδηγίες & Συμβουλές Για Επιλογή Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου


Το βρεφικό ή παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο όταν πρόκειται να μετακινηθούμε με το μωρό ή το μεγαλύτερο παιδάκι μας  χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο. Παλαιότερα στη χώρα μας τα δεδομένα και οι γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια του παιδιού μέσα στο αυτοκίνητο ήταν περιορισμένα, η ενημέρωση ελλιπής και η πλειοψηφία των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας που κινούνταν με σχετικά χαμηλές ταχύτητες . Αυτό, δημιουργούσε την εικόνα ότι δεν χρειαζόταν κάτι ειδικότερο όταν μεταφέραμε το παιδί μας με το αυτοκίνητο. Η αγκαλιά μας φαινόταν αρκετή για να το προστατεύει και να το κρατάει ασφαλές. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως, λόγω της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία μέσω του διαδικτύου αλλά και της κυκλοφορίας στους δρόμους όλο και πιο σύγχρονων και γρήγορων αυτοκινήτων, όλο και περισσότεροι γονείς ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σε θέματα ασφάλειας του παιδιού κατά την μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

Άλλωστε, τα άρθρα 12(παρ.5) και 33(παρ2) του νόμου 2696 του Κ.Ο.Κ. ορίζουν πως είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας για την μεταφορά ανήλικων επιβατών μέχρι την ηλικία των  12 ετών.

Θέλοντας και εμείς, να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε τους νέους γονείς στην επιλογή του κατάλληλου βρεφικού και παιδικού καθίσματος, παραθέτουμε ένα χρήσιμο οδηγό με τις ομάδες/κατηγορίες των καθισμάτων, τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν και διευκρινίζουμε σημαντικές έννοιες αναφορικά με την ασφάλεια που πιθανόν δεν είναι γνωστές ή κατανοητές από κάποιους γονείς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το βρεφικό ή παιδικό κάθισμα ασφαλείας που θα επιλέξετε πρέπει να είναι σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ECE R44/04 -που είναι παλιότερο αλλά εξακολουθεί να ισχύει – ή το UN/ECE R/129, γνωστό και ως I-SIZE, που τέθηκε σε ισχύ τον 7ο/2013.

ECE R44/04


 • Κατηγοριοποιεί τα καθίσματα σύμφωνα με το βάρος του παιδιού.
 • Ισχύει για καθίσματα που τοποθετούνται με την ζώνη 3ων σημείων του αυτοκινήτου αλλά και για καθίσματα που ασφαλίζουν με ISOFIX.
 • Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται η τοποθέτηση του μωρού, άνω των 9 κιλών, σε κάθισμα με φορά προς τα εμπρός.
 • Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε συνθήκες μετωπικής και οπίσθιας σύγκρουσης.

UN/ECE R/129


 • Κατηγοριοποιεί τα καθίσματα σύμφωνα με το ύψος του παιδιού.
 • Ισχύει μόνο για καθίσματα που διαθέτουν σύστημα στερέωσης ISOFIX.
 • Η τοποθέτηση σε κάθισμα με φορά προς τα εμπρός επιτρέπεται μόνο μετά την ηλικία των 15 μηνών.
 • Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε συνθήκες μετωπικής, οπίσθιας και πλευρικής σύγκρουσης.

Το πρότυπο ECE R44/04 κατηγοριοποιεί τα καθίσματα αυτοκινήτου σε διάφορα Group. Αυτά, όμως, που έχουν επικρατήσει στην πράξη είναι τα εξής:

 • Group 0+ από νεογέννητο έως 13kg ή 15 μηνών περίπου.
 • Group1 από 9-18kg ή από 9 μηνών έως 4 ετών περίπου.
 • Group 0+/1 από νεογέννητο έως 18kg η έως 4 ετών περίπου.
 • Group 0+/1/2 από νεογέννητο έως 25kg ή έως 7 ετών περίπου.
 • Group 2/3 από 15 έως 36kg ή από 4ρων  ετών έως 11 ετών περίπου.
 • Group 1,2,3 από 9 έως 36 κιλά ή από 12 μηνών έως 11 ετών περίπου.
 • Group 0+/1/2/3 από νεογέννητο έως 36 κιλά ή έως 11 ετών.

Το νέο Ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας UN/ECE R/129 ή αλλιώς I-SIZE, κατηγοριοποιεί τα καθίσματα σύμφωνα με το ύψος του παιδιού. Αναπτύχθηκε για να διευκολύνει την εγκατάσταση τον βρεφικών και παιδικών καθισμάτων και να εξασφαλίσει την καλύτερη προστασία σε περίπτωση πρόσκρουσης. Οι κατηγορίες παρουσιάζουν κάποιες μικρές διαφορές ανάλογα με τις κατασκευάστριες εταιρείες.

 • Από 40εκ. έως 87εκ. ή έως 24 μηνών.
 • Από 40εκ. έως 105εκ. ή από νεογέννητο έως 4 ετών.
 • Από 40εκ. έως 125εκ. ή από νεογέννητο έως 7 ετών.
 • Από 76εκ. έως 150εκ. ή από 15 μηνών έως 12 ετών.
 • Από 76εκ. έως 115εκ. και μέγιστο βάρος 21 κιλά (Πρωτοποριακό μοντέλο από την CYBEX).
 • Από 61εκ. έως 105εκ ή από 3 μηνών έως 4 ετών.
 • Από 100εκ έως 150εκ. ή από 3 ετών έως 12 ετών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα βρέφη τοποθετούνται σε ανεστραμμένο κάθισμα αυτοκινήτου τουλάχιστον έως τα 9 κιλά (σύμφωνα με το πρότυπο ECE R44/04) ή μέχρι τους 15 μήνες (σύμφωνα με το πρότυπο UN ECE R/129). Γενικά, συστήνεται η χρήση του βρεφικού ή παιδικού καθίσματος με φορά προς τα πίσω ως ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς των παιδιών στο αυτοκίνητο. Οι δυνάμεις που ασκούνται κατά την διάρκεια μιας μετωπικής σύγκρουσης κατανέμονται ομοιόμορφα όταν το κάθισμα είναι ανεστραμμένο, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση του αυχένα του παιδιού. Μην ξεχνάτε πως το κεφάλι ενός μωρού είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο και βαρύτερο σε σχέση με τον κορμό του και ο αυχένας σχετικά αδύναμος.

 Η πλειοψηφία των ερευνών δείχνει πως τον 15ο μήνα ζωής ο αυχένας του παιδιού έχει αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να μπορεί να αντέξει τις δυνάμεις μιας συνήθους πρόσκρουσης.


Για να διαπιστώσετε εάν το κάθισμα που έχετε επιλέξει είναι σύμφωνο με ένα από τα δύο ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, πρέπει να έχει επάνω του μια πορτοκαλί αυτοκόλλητη ετικέτα στην οποία αναγράφεται το σχετικό πρότυπο. Επιπλέον, των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας υπάρχουν δύο ανεξάρτητοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί που έχουν αναπτύξει crash tests προκειμένου να αυστηροποιήσουν και να ειδικεύσουν κριτήρια και παραμέτρους σχετικά με την ασφάλεια και την εργονομία των βρεφικών και παιδικών καθισμάτων.

Στην Σουηδία έχει αναπτυχθεί το Plus Test το οποίο εφαρμόζεται σε καθίσματα οπίσθιας κατεύθυνσης που διαθέτουν ISOFIX και είναι για παιδιά έως και 18 κιλά ή για καθίσματα που δένονται με την ζώνη του αυτοκινήτου και είναι για παιδιά βάρους έως 25 κιλά. Τα καθίσματα αυτά δοκιμάζονται σε συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης με ταχύτητα 56 χλμ/ώρα. Πρόκεται για ένα πολύ αυστηρό Test ασφαλείας που αφορά, όμως, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που είναι στραμμένα προς τα πίσω.

Στην Γερμανία ο ADAC, που είναι η Γερμανική Ένωση οδηγών μηχανοκίνητων, μαζί με την Stiftung Warentest, που είναι η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών, πραγματοποιούν λεπτομερής αυστηρούς ελέγχους και αξιολογούν βρεφικά και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Στην βαθμολογία που λαμβάνουν τα καθίσματα , υπολογίζεται τόσο η επίδοσή τους  στα crash tests (50%) όσο και οι λειτουργικότητα (40%) και η εργονομία τους(10%).


Οι συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης πραγματοποιούνται με 64 χλμ/ώρα και οι συνθήκες πλευρικής με 50χλμ/ώρα. Πραγματοποιούνται σε καθίσματα τόσο οπίσθιας κατεύθυνσης όσο και σε καθίσματα με φορά προς τα εμπρός . Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι ένα βρεφικό ή παιδικό κάθισμα να συνοδεύεται από καλή βαθμολογία  από τον ADAC, αρκεί να σας πούμε πως το πρόσφατο ευρωπαϊκό πρότυπο UN/ECE R/129 διενεργεί crash tests σε συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης με 50χλμ/ ώρα (ενώ ο ADAC με 64χλμ/ώρα) και σε συνθήκες πλευρικής με 30χλμ/ώρα (ενώ ο ADAC με 50χλμ/ώρα).

ΤΡΟΠΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Όλα τα βρεφικά και παιδικά καθίσματα τοποθετούνται στο αυτοκίνητο είτε με την ζώνη τριών σημείων του αυτοκινήτου είτε με το σύστημα στερέωσης ISOFIX, εφόσον οτ αυτοκίνητο μας το διαθέτει.

Τι είναι το ISOFIX;


Το ISOFIX είναι ένα σύστημα στερέωσης που αποτελείται από δύο μεταλλικές υποδοχές σχήματος Π, που υπάρχουν στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων, στο σημείο που ενώνεται η πλάτη με το κάθισμα. Υπάρχουν δύο ζευγάρια τέτοιες υποδοχές, για αριστερή και δεξιά τοποθέτηση. Αρκετές φορές δεν είναι ορατά απευθείας (δηλαδή δεν εξέχουν) και θα πρέπει να βάλουμε το χέρι μας στην σχισμή που υπάρχει ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα, για να τα εντοπίσουμε. Σε κάποια αυτοκίνητα αν δεν φαίνονται, σημαίνονται με υφασμάτινες ετικέτες. Στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων οι υποδοχές είναι πολύ εμφανείς. Τοποθετούνται μέσα σε πλαστικές θήκες που ενίοτε έχουν καπάκι που ανοιγοκλείνει.

Συμπληρωματικά υπάρχει και ένα τρίτο σημείο ασφάλισης του καθίσματος. Αυτό είναι το top tether, δηλαδή μία ζώνη με άγκιστρο στην άκρη της η οποία βρίσκεται πάνω στο κάθισμα και καταλήγει να γαντζώσει σε ειδικό σημείο στο πορτπαγκαζ. Εάν δεν υπάρχει top tether, το κάθισμα διαθέτει μία βάση (πόδι) στήριξης που καταλήγει να κάνει κόντρα στο δάπεδο του αυτοκινήτου.

Το σύστημα στερέωσης ISOFIX δεν είναι πιο ασφαλές από μόνο του. Αυτό που προσφέρει είναι ότι διασφαλίζει τον σωστό τρόπο τοποθέτησης και πρόσδεσης του καθίσματος στο αυτοκίνητο, μια αγωνία που έχουν οι περισσότεροι γονείς. Έρευνες σε πολλές χώρες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό γονιών δεν στερεώνει σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου είτε λόγω έλλειψης της σχετικής εμπειρίας είτε γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν τις οδηγίες που έχουν τα εγχειρίδια.

Τι γίνεται  εάν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει ISOFIX;


Σήμερα κυκλοφορούν ακόμη αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν αυτό το σύστημα στερέωσης, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να δέσουμε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο με τις ζώνες τριών σημείων. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε! Με την ζώνη τριών σημείων και με σωστή τοποθέτηση, παρέχουμε στο παιδί μας την ίδια ακριβώς ασφάλεια. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς ως ενήλικοι δενόμαστε με τις ζώνες τριών σημείων, οι οποίες είναι φτιαγμένες να αντέχουν μεγάλες μεταβολές του φυσικού μεγέθους που λέγεται ορμή και την οποία έχει το όχημα όταν κινείται με ορισμένη ταχύτητα.

ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

Στην ιστοσελίδα μας palibaby.gr μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά βρεφικά και παιδικά καθίσματα αυτό που είναι το πιο κατάλληλο για το παιδάκι σας.

Επίσης, θα βρείτε χρήσιμα αξεσουάρ που θα κάνουν πιο εύκολη την βόλτα με το αυτοκίνητο και θα σας γλιτώσουν από πιθανή γκρίνια και ‘μικροατυχήματα’.

Όπως ‘’πω…πω.. έκανε την πλάτη του καθίσματος  χάλια με τα παπούτσια του!’’  ή  ‘’ με χτυπάει ο ήλιος και με ζαλίζει!’’.

Δείτε τα βρεφικά και παιδικά καθίσματα

Δείτε χρήσιμα αξεσουάρ για τη βόλτα με το αυτοκίνητο

Τέλος, να σας επισημάνουμε ότι αυτό που σας παρουσιάσαμε ήταν ένας συνοπτικός οδηγός που ευχόμαστε να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου βρεφικού ή παιδικού καθίσματος.

Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πως είναι πολλές οι απορίες που πιθανόν να έχει ένας γονιός σχετικά με επιμέρους σημεία που αφορούν στην ασφάλεια του παιδιού μέσα στο αυτοκίνητο.

Επειδή είναι δύσκολο να απαντηθούν σε ένα άρθρο, είμαστε στην διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε λεπτομερέστερα και αναλυτικότερα στο φυσικό μας κατάστημα

PALΙ-BABY ISLAND( Λούβαρη 3 Περιστέρι) ή τηλεφωνικά στο 2105777334 ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα για το παιδάκι σας.

Σας ευχόμαστε καλές και ασφαλείς διαδρομές!


Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.